Własności prozdrowotne oleju kokosowego

Polacy coraz częściej sięgają po olej kokosowy. Wielu z nich zachęca piękny zapach oraz smak, którym cechuje się ten produkt. Jeszcze inni skuszeni zostają jego niezwykłymi, prozdrowotnymi właściwościami, o których mówi cały świat.

O oleju kokosowym słów kilka

Olej kokosowy ze sklepu bee powstaje jako produkt tłoczenia białego miąższu kokosowego, zwanego koprą. Składa się on w 90% w nasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim laurynowego, stearynowego oraz kaprylowego. Nasycone kwasy tłuszczowe uznawane są powszechnie za jedną z głównych przyczyn miażdżycy i chorób serca. Te zawarte w oleju kokosowym są jednak innego rodzaju. Kwasy tłuszczowe, które znajdziemy w oleju kokosowym należą do grupy kwasów MCT — czyli kwasów o średniej długości łańcucha, podczas gdy najbardziej szkodliwe kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za wymienione wyżej choroby, są kwasami o dużej długości łańcuchach. Kwasy MCT metabolizowane są inaczej niż pozostałe tego typu składniki i dlatego wykazują szereg działań prozdrowotnych. Na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego. Olej nierafinowany, który nadaje się do spożycia na zimno oraz wykorzystania w zabiegach pielęgnacyjnych, oraz olej rafinowany, świetny do smażenia i pieczenia.

Własności prozdrowotne oleju kokosowego

Dzięki wysokiej zawartości kwasu laurynowego olej kokosowy wykazuje działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne. Stwierdzono, że może on hamować np. rozwój próchnicy w jamie ustnej czy wspomóc w walce z grzybicą stóp. Spożywanie kwasów tłuszczowych MCT zawartych w oleju kokosowym wspomaga leczenie chorób neurodegeneracyjnych, jak Parkinson czy Alzheimer. Ze względu na fakt, że kwasy tłuszczowe MCT są trawione z pominięciem insuliny, olej kokosowy jest zalecany osobom chorym na cukrzycę. Olej kokosowy sprzyja także odchudzaniu, co może być kolejnym czynnikiem hamującym rozwój tej choroby. Stosowany bezpośrednio na skórę, nierafinowany olej kokosowy przyspiesza proces gojenia się ran, ponieważ stymuluje produkcję włókien kolagenowych oraz pobudza aktywność różnego rodzaju enzymów.

About the Author

Related Posts